Jak jednoduše zkvasit zelí doma

Kvašené zelí aneb jak jednoduše zkvasit zelí doma

Kysané (kvašené) zelí je skvělým základem zimní kuchyně – je plné vitamínu C, obsahuje přirozená probiotika a navíc skvěle chutná. Nemáš-li doma velký kameninový zelňák, vůbec to nevadí – výborné domácí kvašené zelí si můžeš připravit i v obyčejné sklenici.

Postup krok za krokem:

1. Nakrouhej zelí – čím jemněji, tím lépe.

2. Osol a okořeň – přidej sůl a trochu kmínu podle své chuti.

3. Promačkej rukama – zelí začne pouštět vlastní šťávu, která je nezbytná pro správné kvašení.

4. Natlač do sklenic – zelí vtlačuj pevně, aby uvnitř nezůstaly vzduchové kapsy.

5. Zatěž a nech kvasit – ujisti se, že je zelí zcela ponořené pod hladinou šťávy. Jen tak se správně zakvasí a neztratí barvu.

! Nech sklenice stát při pokojové teplotě několik dní. Jakmile dosáhne požadované chuti, přesuň je do chladna (např. do lednice nebo sklepa), kde se proces kvašení zpomalí.

Tip: Hotové kysané zelí je křehké, osvěžující a zdravé. Skvěle chutná samotné, jako příloha k masu nebo jako součást tradičních českých jídel.

🫙 Správnou sklenici si snadno vybereš – podívej se na náš široký sortiment na www.zavarovacisklo.cz

zelí ve sklenici s pomůckou natlačovací

 

 

 

Prohlašuji, že pokud nepřevezmu svou objednanou zásilku, zavazuji se uhradit její náklady na dopravě za její vrácení.