Ptáte se, co udělat z velkého množství rajčat?
Nevíte už co s nimi? Můžete je hravě usušit a naložit do slaného olejového nálevu nebo přidávat do salátů, omáček, polévek, na dochucení a doplnění hodnotové a chuťové pestrosti pokrmů. Nejoblíbenější je zavařování do sklenic a lahví jako lečo, kečupy, protlaky. Nejlepší recepty a rady na domácí protlak nebo slaďoučký, ostrý či kořeněný kečup a z protlaku vyrobený kečup viz. níže.
Jak udělat domácí rajčatový protlak do zavařovacích sklenic?
Jak uvaříme protlak? Omyjeme rajčata, zbavíme stopek, vadných částí a nakrájíme na menší kousky. Přídáme sůl, podlijeme minimem vody a podusíme za stálého míchání doměkka dokud se slupka zcela neoddělí. Jak se odpaří tekutiny asi na polovinu objemu, rozvařená rajčata poté rozmixujeme. Nakonec roztok propasírujeme přes sítko, abychom oddělili slupky se semínky. Hotový protlak lze dosladit, osolit (není nutné).
Jak protlak zavaříme? Zvolíme si jakékoliv sklenice o objemu do 300 - 750 ml dle způsobu konečného využití. Protlak naplníme horký do suchých předehřátých sklenic asi 1 cm pod okraj, ihned uzavřeme a na 10 minut překlopíme zavařovací sklenici na víčko. Chceme-li zajistit delší trvanlivost, zavaříme protlak ve vodní lázni nebo ve vodě.
Jak dlouho zavařovat protlak? Sklenice lze sterilovat při teplotě 80 °C 30 minut při varu ve vodní lázni jak mi radila babička, s ponořením skleniček do 3/4.
Jak dlouho zavařovat aby chytlo víčko? Lze provést test, jestli dobře chytlo víčko Twist off – po vyjmutí z hrnce otočte zavařeninu dnem vzhůru a nechejte stát asi 2 minuty. Pokud tekutina neuniká zpod víčka, je vše v pořádku. Sklenice otočte zpět a po vychladnutí můžete zavařeninu dát do spíže. Výhodou víček Twist off s klipem je přímá kontrola zavařenosti – víčko se při správném zavaření zatáhne dolů.
Domácí kečup
Ingredience na domácí kečup v zavařovach sklenicích s víčky Twist off:
500 ml kečupu vyrobíme z:
1 kg rajčat, 2 cibule, 2 jablka (jablka nejsou nutná, pokud nejste příznivci této ingredience v kečupu)
koření: 3 bobkové listy, 3 hřebíčky, 3 nová koření, 5 celých pepřů, 1 špetka skořice
cca 30 ml octa (máme zkušenost s kečupem i bez octa, rajčata mají dost kyselosti pro citlivější žaludek :-))
50 ml vody
1 špetka soli (himalájská aj.)
1 lžíce cukru (není nutný, případně pro diabetiky sladidlo)
Jak se dělá kečup z rajčat? Do hrnce vložíme nakrájenou cibuli, rajčata a jablka, okořeníme – nové koření, pepř, hřebíček, skořici a bobkový list, osolíme, ooctujeme. Cukr dáváme až ke konci (naše zkušenost je, že lze připravit chutný kečup i bez cukru, když si dáme záležet na výběru vyzrálých rajčat a jablek). Necháme vše povařit přibližně 1,5 hod a 15 minut ještě bez pokličky. Občas promícháme, aby se nic nepřipalovalo. Ke konci vaření postupně dejte cukr, případně ochutnejte, zda je i slaný, kyselý (ocet) dle vašich představ. Namixujte na jemno a propasírujte přes síto. Plníme do zavařovacích sklenic o objemu od 30 ml do 300 - 500 ml nebo tradičních lahví Kečupovka dle způsobu využití. Mohou posloužit jako vhodný dárek s láskou vyrobených domácích produktů.
Jak dlouho zavařovat, aby chytlo víčko? Důležité je, aby byly zavařovací sklenice a víčka před použitím pečlivě vymytá horkou vodou (a ještě lépe vyvařené) a aby oschly na čisté utěrce. Pro kontrolu správnosti zavaření lze používat víčka s klipem. Kečup pak do sklenic přelijte a nechte vychladnout dnem vzhůru. Pro delší trvanlivost a jistotu zavařujeme při teplotě 85 °C, po dobu 20 minut.
Jak na hustý kečup? Za mírného varu a stálého míchání vyvaříme maximum tekutiny. Dále nám v kečupu pomáhají jablka, která dodávají pektin – působí jako přírodní pojivo, zahušťují kečup a zjemňují (mj. redukuje množství cholesterolu v těle, upravuje střevní flóru).
Jak dlouho vydrží domácí kečup?
U způsobu přípravy domácího kečup bez sterilizování (horkou směs kečupu nalijeme do čistých skleniček a jen otočíte dnem vzhůru) vydrží v lednici minimálně 6 měsíců. Chceme li delší trvanlivost mimo ledničku, kečup zavaříme do sklenic s víčky Twist off. Víčka s klipem nám pomáhají hlídat skvělé zavaření.
Jak udělat z protlaku kečup?
Do většího hrnce dáme olej, cibuli, cukr (cca 25 g) a protlak. Za stálého míchání restujte 2–3 minuty na mírném plameni.
Navíc můžeme orestovat jablko, cca 1 minutu, a pak zalít nachystaným protlakem (jablko není nutné). Přidáme ocet podle chuti (4–6 lžic), sůl, papriku, hřebíček, bobkový list, nové koření a pepř.
A máme hotovo.
Na co používáme kečup a protlak zavařený ve sklenicích nebo lahvích kečupovka aj.?
Na rajském protlaku si pochutnáme v rajské polévce, rajské a gulášové omáčce ke knedlíkům. Kečup k přímému podávání se hodí na špagety, do obložených housek, k hranolkům z brambor či jiné zeleniny, někdo ho má rád k párku místo hořčice nebo s ní apod. Nápaditosti se meze nekladou.
Přejeme dobrou chuť a hodně radosti ze zavařování sezónních produktů v našich sklenicích, lahvích s víčky TO!
Připravil tým Mangoneto Mošnov, www.zavarovacisklo.cz