Pampeliškový sirup

Recept: sirup z květů pampelišek.

Sezóna pampelišek je v plném proudu a byla by škoda toho nevyužít.

Oprášili jsme recept naší babičky a vyrobili várku sirupu na zimu.

Pampeliška vyniká svými příznivými účinky na játra, žlučník, slezinu a na trávení.

Také čistí krev a organismus celkově.

Sirup je nevařený, takže si zachová všechny účinky.

 

Tady jsou potřebné suroviny:

320 pampeliškových květů

2 litry převařené vody

3 kg krystalového cukru

2 celé citrony chemicky neošetřené

30g kyseliny citrónové

 

Postup:

Citron omyjeme, nakrájíme na plátky a odstranéme pecky. Plátky citronu  naklademe na pampeliškové květy a

přidáme kyselinu citrónovou.

Směs přelijeme studenou převařenou vodou a necháme 24 hodin louhovat.

Po 24 hodinách směs přecedíme a přidáme cukr, který necháme rozpustit.

 

Lahve před plněním raději vysterilizujeme (třeba v troubě nebo v mikrovlnce)

a můžeme nalévat.

Babička vždy ještě otřela hrdlo lahve slivovicí a nakonec nahoru na sirup nalila

půl kávové lžičky slivovice, aby sirup zakonzervovala a on déle vydržel.

 

Náš tip: ke květům pampelišek můžete přidat trochu máty nebo meduňky,

             chuť sirupu nabere úplně jiný rozměr.

 

Tak honem rychle nasbírat květy pampelišek, než odkvetou!!

 

www.zavarovacisklo.cz

 

 

 

 

Prohlašuji, že pokud nepřevezmu svou objednanou zásilku, zavazuji se uhradit její náklady na dopravě za její vrácení.