Recept: Pesto z medvědího česneku
Sezóna medvědího česneku si žádá minimálně jeden recept z „medvěda“.
Mimochodem, víte proč se mu říká medvědí? Protože chutná medvědům. Fakt!
Tipy na použití medvědího česneku
Medvědí česnek můžeme samozřejmě přidávat do jídla a nebo z něho jídlo vytvořit. Třeba špenát.
U něj pozor na zpracování-nejlépe v páře a hlavně: krátce. Jen ch v i l i č k u. Jinak se zničí
jeho jemné aroma a jeho křehké listy rozbřednou. Takže pro jistotu připomínám: špenát chviličku na páře.
Zkuste si nakrájet „medvěda“ na krajíc čerstvého chleba s máslem. To je prostě delikatesa!
Nebo si jím posypejte vařené brambory s máslem. Nebo přidejte do polévky. Nebo do rizota.
A třeba taky do salátu. Nebo do pomazánky. Hodí se prostě skoro všude!
Medvědí česnek po celý rok
A víte, že si na medvědím česneku můžete pochutnat celý rok? Ano, a je to úplně jednoduché.
Listy česneku rozmixujte s trochou oleje, vložte do zavařovací sklenice a zalijte olejem (ideálně
panenským olivovým). Když ze skleničky odeberete, dbejte na to, aby hmota zůstala zalitá olejem.
Pokud chcete, aby barva listů byla svěží, před zpracováním listy zblanšírujte a prudce zchlaďte
ve studené vodě s ledem. Medvědí česnek totiž jinak trochu zešedne.
Recept
A teď už slíbený recept na klasiku všech klasik: p e s t o.
Suroviny: 30 listů česneku, 40 g spařených mandlí, 40 g parmazánu,
100 ml panenského olivového oleje. Můžete přidat 1 stroužek českého česneku, když chcete více
česnekového aroma.
Postup: můžete listy zblanšírovat a zchladit a pak všechno dohromady rozmixujte, naplňte do skleniček a uchovávejte v lednici.
Můj tip: pesto můžete vyrobit i bez parmazánu, déle vám vydrží. Parmazán přidejte až před podáváním.
Benefity medvědího česneku
A víte, že je tento „česnek“ taky prospěšný našemu tělu? Obsahuje spoustu vitamínu C.Podporuje trávení i chuť k jídlu,
ozdravuje střevní flóru, rozšiřuje cévy. Působí i na snížení krevního tlaku a povzbuzuje činnost srdečního svalu.
Pomáhá při bolení břicha a nadýmání! To už stojí za to, vydat se na lov „medvěda“, co říkáte? Jen pozor!
Sbírjte jen do doby,než začne kvést, pak už ztrácí svoji sílu.
Užijte si s chutí sezónu „medvěda“