Jak vybrat zavařovací víčka?
Dříve se zavařovací víčka rozdělovala dle barvy těsnící gumy (bílá na ovoce a zeleninu, červená na maso).
Dnes se již těsnící guma na víčkách nerozděluje barvou, výrobci zavařovacích víček používají převážně bílou barvu těsnící gumy.
V současnosti také není aktuální rozdělení zavařovacích víček podle konzervovaných surovin – víčko s jednotnou barvou
těsnící gumy lze použít na jakýkoliv druh potravin, které chceme uchovat zavařováním.
Co je důležité hned zpočátku vědět je skutečnost, že zavařovací víčka jsou výrobci stanovena při konzervaci potravin k jednomu použití.
Základní volba výběru zavařovacích víček je podle typu sklenice, kterou budeme používat.
Prvním typem zavařovacích sklenic je sklenice Omnia. Používání těchto sklenic je již dnes na ústupu, ve větší míře se používá další typ sklenic, a to jsou sklenice závitové, a to si probereme níže.
Na sklenice Omnia se používají víčka přímo určená pro tyto sklenice. Jsou to víčka Omnia a jsou zatlačovací. Tato zavařovací víčka se vyrábějí z hliníku a jsou potažena zdravotně nezávadnou úpravou povrchu.
K uzavření zavařovací sklenice víčkem je nutná zavařovací hlava. Na trhu se dá pořídit plastová hlava nebo hlava v kombinaci s kovovými kuličkami.
Uzavírání těchto sklenic při zavařování je trochu náročnější a vyžaduje „grif“. Ideální je víčko nahřát v horké vodě, osušit ho a poté přiložit na zavařovací sklenici se surovinami. Na víčko položíme zavařovací hlavu, kterou silou dotlačíme. Jakmile máme pocit, že je víčko nasazeno, sundáme zavařovací hlavu a pro kontrolu sklenici otočíme dnem vzhůru. Pokud víčko neprotéká, znamená to, že těsní a můžeme zavařovat.
Dalším typem zavařovacích víček je víčko twist off – je to víčko závitové, tj. šroubovací. Kovová víčka jsou taktéž potažena zdravotně nezávadnou úpravou materiálu. Tato víčka se dnes používají v daleko větší míře, protože manipulace s nimi je nenáročná.
Opět doporučujeme víčko při zavařování nahřát horkou vodou, osušit jej a poté zavařovací víčko našroubovat na závitovou zavařovací sklenici.
Pozor! Víčko nepřetahujeme násilím, protože pak se může závit na víčku deformovat, bude se protáčet a víčko nebude těsnit.
A proč je vhodné před použitím víčka nahřívat?
Protože nahřátím víčka lehce změkne těsnící guma a má proto lepší přilnavost ke skleněnému hrdlu zavařovací sklenice.
Jak na dotahování víčka? O tom si přečtěte naše rady zde.
U závitových zavařovacích víček rozlišujeme dva typy víček.
Jedná se o víčka RSB a RTS.
Víčko typu RTS je zavařovací víčko, které má hladký povrch a je vhodný pro konzervaci všech typů potravin.
Víčko typu RSB je zavařovací víčko, které má na svém povrchu protlačený kruhový “klip“, Tento klip slouží k rychlé identifikaci možného problému uvnitř zavařeniny. To znamená, kdyby se stala situace, že by se konzervovaná potravina začala kazit, víčko se vypoukne směrem nahoru a vy vidíte, že je zde probíhají nestandardní procesy a potravina uvnitř zavařovací sklenice se začíná kazit.
Zavařovací víčko RSB se používá primárně pro konzervaci masných výrobků, paštik, polévek. Lze ho ale použít pro všechny typy potravin.
Zavařovací víčka se dělí ještě podle použité zavařovací teploty na víčka sterilační a pasterizační.
Jak podle těchto vlastností vybrat zavařovací víčko si přečtěte zde.