Použít víčka typu steril nebo paster?
Jaký je rozdíl mezi sterilací a pasterizací?
Protože ne všichni máme jasno v tom, jaký je rozdíl mezi sterilací a pasterizací, pojďme si o tom nyní povědět.
V dnešním článku se také dozvíte, jestli je pro vaše zavařeniny vhodnější používat zavařovací víčka typu steril či paster.
Pasterizace i sterilaci jsou metody, které vznikly pro konzervaci potravin.
Nejprve si ujasníme, jaký je rozdíl mezi sterilizací a pasterizací.
Zde jsou obecné definice:
Pasterizace je proces zabíjející patogenní bakterie v potravinách.
Pasterizace je krátkodobé zvýšení teploty, které zničí patogenní mikroorganismy. Působení tepla je přizpůsobeno potravině individuálně (čím vyšší teplota, tím kratší čas potřebný k likvidaci mikroorganismů, doporučeno nad 85°C).
Pasterované potraviny nemění svoji kvalitu, mají kratší trvanlivost.
Sterilizace je jakýkoli proces, který vylučuje všechny formy života a další biologická činidla přítomná na povrchu, v potravě, v obalovém materiálu, v objemu tekutiny.
Sterilace je teplotní destrukce zdraví škodlivých mikroorganismů působením teplot vyšších jak 100°C. Potraviny jsou zdravotně nezávadné a mají delší trvanlivost.
Jaké tedy použít víčko pro domácí zavařování?
My doporučujeme používat zavařovací víčko v typu steril i pro domácí konzervaci, tzn. pasteraci.
Je důležité si zde také připomenout informaci výrobců zavařovacích víček o tom, že víčko je určeno pouze pro jeden zavařovací cyklus.
Pokud se víčko používá pro konzervaci opakovaně, není garantovaná kvalita těsnící gumy, která je důležitá pro to, aby víčko tzv.“chytlo“.
Ještě jedna finta: je vhodné víčka před uzavřením zavařovací sklenice nahřát, o tom si můžete přečíst zde.
Důležité také je, aby suroviny ke konzervaci potravin byly čisté a čerstvé, tyto faktory zavařování zefektivní a bude úspěšné.
Při jakých teplotách konzervovat potraviny si přečtěte zde.