Jak elegantně a jednoduše otevřít poctivě zavařenou sklenici?

 

6 skvělých způsobů, jak otevřít zavařenou sklenici!

 

Nedovolte Vašim emocím, aby vyšly na povrch, při otevírání poctivě zavařené sklenice. Naučte se, jak snadno otevřít sklenici – i ty nejlépe zavařené a tudíž těsné.

Přistihli jste se někdy, že máte chuť na loňské okurky, ale na sklenici sáhnete, nemůžete ji vypáčit, ať stisknete sebevíc? Nebo se možná snažíte otevřít domácí rajčatovou omáčky při chuti na boloňské špagety. Když vás hrubá síla selhala, vyzkoušejte tyto nápady, jak otevřít sklenici.

 

Nejjednodušší způsoby, jak otevřít sklenici

 

Už si s tou otravnou zavařeninou nelámejte hlavu. Známe šest neomylných metod, jak pootočit tvrdohlavým víčkem zavařovací sklenice !

 

1. Přidejte trochu na přilnavosti při otevírání!

Často vše, co je potřeba, je zlepšit úchop víčka nádoby. Volné uchopení může být způsobeno tím, že je víčko vlhké, nebo je možná jednoduše mastné a kluzké. Mezi předměty, které lze použít pro větší přilnavost, patří suchá utěrka, kuchyňská chňapka nebo kousek silikonu (často se vyskytuje v kuchyních jako žáruvzdorná podložka nebo pečící forma). Umístěte předmět napomáhající uchopení přes víčko sklenice a otočte jako obvykle, abyste kluzké víčko otevřeli. Své uchopení můžete zlepšit také tím, že si navléknete pár gumových rukavic nebo dáte kolem víka silnou gumičku. Tento trik s gumičkou funguje i při otevírání pivních lahví bez otvíráku! 

 

2. Nebojte se a klepněte na víčko!

Vezměte vařečku nebo nůž na máslo s rukojetí směrem k víku. Několikrát silně poklepejte na víčko sklenice. To může mít za následek narušení těsnění. Po poklepání zkuste sklenici znovu otevřít. Někdy je potřeba několikrát poklepání zopakovat, aby se víčko uvolnilo. Doporučuje použít adekvátní sílu. I nám se párkrát stalo, že se dobývaný obsah sklenice dostal tam, kde jsme opravdu nechtěli :-)

 

3. Odlepte těsnění víčka!

Jděte o krok dále a opatrně použijte špičku nože na máslo, otvírák na lahve nebo dokonce plochý šroubovák jako otvírák. Zasuňte špičku zvoleného předmětu pod okraj víka skleněné nádoby a vypačte jej. Dejte si pozor, abyste se nezranili! Pohybujte kolem okraje, zasuňte hrot a použijte páku, dokud neuslyšíte lehké prasknutí. Praskavý zvuk znamená odlepení těsnění víčka od skla. Jakmile k tomu dojde, měli byste být schopni snadno víčko otočit.

 

4. Vyzkoušejte otevírání metodou „hydraulického rázu“!

Silnější rukou uchopte sklenici, kterou nakloňte o 45 stupňů víkem dolů. Dlaní pevně udeřte o dno sklenice. Tím se zvýší tlak na víko a uvolní se těsnění. Někteří to také nazývají metodou „hydraulického rázu“ kvůli náhlé změně tlaku. Pokračujte do té doby než uslyšíte prasknutí znamenající odskočení víčka od sklenice.

5. Přidejte trochu tepla!

Působením tepla na víčko dojde k jeho mírnému roztažení a uvolní pevného spojení se sklenicí. Způsoby jsou různé – strčení víčka pod tekoucí horkou vodu, ponoření sklenice víčkem napřed do misky s horkou vodou na 30 sekund. Můžete také použít vysoušeč vlasů. Otevření horkého víka po použití tepla se nejlépe provádí pomocí kuchyňské chňapky nebo suché utěrky.

 

6. Vyzkoušejte lepící pásku!

Odtrhněte proužek lepicí pásky (ideálně textilní, která něco vydrží) dostatečně dlouhou tak, abyste obepnuli celý obvod víčka sklenice – máme vyzkoušenou délku cca 30 cm. Omotejte lepicí pásku asi ze čtvrtiny kolem víčka a zbytek pásky nalepte nahoře na víčko. Spodní část lepicí pásky by měla být v jedné rovině se spodní částí víka. Držte sklenici a poté otočte víkem sklenice. Víko sklenice se uvolní pomocí lepicí pásky. 

Jakmile je sklenice otevřená a její objem pryč, pamatujte, že ji můžete znovu použít! Ať už se jedná o zavařování domácích dobrot z masa, výrobu voňavého pečeného čaje nebo uchovávání sladkého medu.