Jak zavařovat okurky

Receptů na to jak správně zavařovat okurky je více, zvládnou to i začátečníci. Buď si koupíme hotový sáček DEKO (kys. benzoová!...) Nebo použijeme nám bližší tradiční český babiččin recept na zavařené okurky ve sladkokyselém nálevu, pěkně křupavé, dochucené dle vás a hlavně domácí.

 

Suroviny:

  • Sklenice 720 ml Facette plus víčka TO 82
  • Okurky - menší a tvrdší kusy o velikosti 5 až 10 cm (větší už se hodí spíš na přípravu kvašáků nebo zavařit zvlášť nakrájené na řezy)

 

Na nálev:

  • 3 litry vody
  • 750 ml octa (8 %)
  • 330 g cukru
  • 130 g soli

 

Koření:

  • 4 lžičky hořčičného semínka
  • 20 kuliček černého pepře
  • 20 kuliček nového koření
  • 5 hřebíčků
  • 4 bobkové listy

 

Ingredience na dno sklenice:

  • mrkev
  • cibule
  • kopr

 

 

  1. Příprava nálevu: ve větším hrnci smíchejte a přiveďte k varu vodu s octem, cukrem, solí a kořením. Nálev povařte asi 15 minut a nechte vychladnout.
  2. Důkladně umyjte okurky, opakovaně vyměňujte vodu, použijte na ně i kartáč, zbavte je veškeré hlíny a stopek.
  3. Omytou mrkev a oloupanou cibuli nakrájejte. Do každé sklenice přijdou 2 až 3 kolečka.
  4. Sklenice i víčka důkladně umyjte nebo lépe vyvařte. Pro mytí v myčce zvolte program s nejvyšší teplotou.
  5. Plnění do sklenic: na dno každé sklenice dejte 2-3 kolečka mrkve a cibule, pár kousků kopru (lze i s květenstvím).
  6. Začněte rovnat do sklenic okurky na stojato, tak abyste vyplnili obsah sklenky pod šroubením.
  7. Zalijte studeným nálevem (lák) asi centimetr pod okraj, hrdlo sklenky otřete papírovým ubrouskem, aby nezůstal mokrý a zavíčkujte.
  8. A jak dlouho vařit okurky aby byly křupavé a na jakou teplotu zavařujeme okurky? Pasterizujeme okurky 20 minut při teplotě 80 °C. Teplotu dobře hlídejte, ať zachovají barvu a jsou křupavé. Sklenice po zavaření ihned vyndejte z hrnce a nechte vychladnout víčkem dolů.
  9. Zchladlé sklenky dejte na tmavé místo do sklepa nebo do špajzu.

 

TIPY Kdy se mohou jíst zavařené okurky? Ideální doba konzumace zavařených okurek je cca za jeden měsíc. Urychlení možnosti spotřeby lze dosáhnout propíchnutím okurek před plnění do sklenek, aby po zavaření rychleji nasály chuť nálevu s kořením.

Lze přidávat feferonky, česnek, křen, vinný nebo višňový list.

 

Další možnost konzervace okurek naleznete na našem blogu v článku: „Jak vyrobit kvašáky“.