Recept: sirup z květů pampelišek.
Sezóna pampelišek je v plném proudu a byla by škoda toho nevyužít.
Oprášili jsme recept naší babičky a vyrobili várku sirupu na zimu.
Pampeliška vyniká svými příznivými účinky na játra, žlučník, slezinu a na trávení.
Také čistí krev a organismus celkově.
Sirup je nevařený, takže si zachová všechny účinky.
Tady jsou potřebné suroviny:
320 pampeliškových květů
2 litry převařené vody
3 kg krystalového cukru
2 celé citrony chemicky neošetřené
30g kyseliny citrónové
Postup:
Citron omyjeme, nakrájíme na plátky a odstranéme pecky. Plátky citronu naklademe na pampeliškové květy a
přidáme kyselinu citrónovou.
Směs přelijeme studenou převařenou vodou a necháme 24 hodin louhovat.
Po 24 hodinách směs přecedíme a přidáme cukr, který necháme rozpustit.
Lahve před plněním raději vysterilizujeme (třeba v troubě nebo v mikrovlnce)
a můžeme nalévat.
Babička vždy ještě otřela hrdlo lahve slivovicí a nakonec nahoru na sirup nalila
půl kávové lžičky slivovice, aby sirup zakonzervovala a on déle vydržel.
Náš tip: ke květům pampelišek můžete přidat trochu máty nebo meduňky,
chuť sirupu nabere úplně jiný rozměr.
Tak honem rychle nasbírat květy pampelišek, než odkvetou!!