Pampeliškový sirup

Recept: sirup z květů pampelišek.

Sezóna pampelišek je v plném proudu a byla by škoda toho nevyužít.

Oprášili jsme recept naší babičky a vyrobili várku sirupu na zimu.

Pampeliška vyniká svými příznivými účinky na játra, žlučník, slezinu a na trávení.

Také čistí krev a organismus celkově.

Sirup je nevařený, takže si zachová všechny účinky.

 

Tady jsou potřebné suroviny:

320 pampeliškových květů

2 litry převařené vody

3 kg krystalového cukru

2 celé citrony chemicky neošetřené

30g kyseliny citrónové

 

Postup:

Citron omyjeme, nakrájíme na plátky a odstranéme pecky. Plátky citronu  naklademe na pampeliškové květy a

přidáme kyselinu citrónovou.

Směs přelijeme studenou převařenou vodou a necháme 24 hodin louhovat.

Po 24 hodinách směs přecedíme a přidáme cukr, který necháme rozpustit.

 

Lahve před plněním raději vysterilizujeme (třeba v troubě nebo v mikrovlnce)

a můžeme nalévat.

Babička vždy ještě otřela hrdlo lahve slivovicí a nakonec nahoru na sirup nalila

půl kávové lžičky slivovice, aby sirup zakonzervovala a on déle vydržel.

 

Náš tip: ke květům pampelišek můžete přidat trochu máty nebo meduňky,

             chuť sirupu nabere úplně jiný rozměr.

 

Tak honem rychle nasbírat květy pampelišek, než odkvetou!!

 

www.zavarovacisklo.cz